Winnaar ‘Best Essay on Plastics’ krijgt merknaam

Het Amsterdamse consortium van het Europese project Wastekit  organiseerde eind 2011 de wedstrijd ‘Best Essay on Plastics’. De opdracht was een idee uit te werken dat kan leiden tot een fundamentele verandering in de manier waarop kunststoffen worden gebruikt, verwijderd of hergebruikt. In de vorm van een technische innovatie, of een doorbraak in product design of afvalmanagement zoals logistiek, beleid of procedures.

De beste vijf ideeën werden door de deelnemers verdedigd voor een jury van deskundigen, onder leiding van professor Wubbo Ockels. Na de studentenpresentaties en een jurydiscussie maakte Wubbo Ockels bekend dat de eerste prijs, een startkapitaal van €2000, naar het team van SIFE VU. De studenten van SIFE VU hebben een business case opgezet waarbij plastic van de VU wordt ingezameld.

Tijdens de presentatie werd er nog gebruik gemaakt van een werknaam. De Naamafdeling heeft voor het project de merknaam PlasticPlease ontwikkeld. Deze naam voegt symbolisch 2P’s toe aan de welbekende People, Planet en Profit.  De naam is een vriendelijke

Momenteel recyclet de VU nog geen plastic afval. Dit wil PlasticPlease graag stimuleren door hier speciale containers te plaatsen waar PET flesjes mee worden ingezameld. Deze containers worden geleegd door MBO-studenten met een slecht uitzicht op de arbeidsmarkt.  Het opgehaalde plastic wordt aangeboden aan de afvalwerkers, die PlasticPlease hiervoor een bepaald bedrag per kilo betalen. De jongeren ontvangen een vergoeding voor het legen van de containers. Daarnaast biedt PlasticPlease de studenten een programma aan van drie maanden waarin zij ‘burgerschapslessen’ krijgen aangeboden van studenten en trainers.

De wedstrijd werd georganiseerd door de Amsterdamse Innovatie Motor (AIM), de TU Delft, Qeam, Van Gansewinkel en het Afval Energie Bedrijf in het kader van het Europese project WasteKIT. Binnen WasteKIT wisselen verschillende Europese regio’s kennis en ervaringen uit op het gebied van afvalmanagement. AIM vertegenwoordigt binnen dit project de regio Amsterdam.

SIFE VU is een studentenorganisatie die academici, bedrijfsleven en studenten bij elkaar brengt en als missie heeft een betere, duurzamere wereld te creëren door kennisoverdracht en sociaal ondernemerschap. SIFE VU is onderdeel van  SIFE international.

Scroll naar boven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De Naamafdeling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief