De Naamafdeling

De Naamafdeling - Naammakers sinds 2000 - Bedrijfsnaam Merknaam Productnaam

  • diensten
    • bedrijfsnaam bedenken
    • merknaam bedenken
    • domeinnaam bedenken
    • slogan bedenken
    • website verhuizen
    • merknaam registreren
    • taalkundig onderzoek
  • portfolio
  • over ons
    • opdrachtgevers
    • nieuwsbrief
    • blog
  • namespotting
    • naam van het jaar 2016
    • nomen (non) est omen
    • thaise restaurants
    • dierenwinkels
    • koffie
    • foodtrucks
    • tandartsen
    • winkels
    • rijscholen
    • filmtitels
    • kappers
    • klussen
    • cafés
    • wijntje!?
    • horeca
    • burgers
    • eataly
    • puur
    • the hall of name
  • contact

‘EAU EAU Den Haag’ winnaar Namespotting Naam van het Jaar 2017

03/01/2018 by Hans

Vandaag is bij Frank Dane in het programma ‘Evers Staat Op’ op Radio 538 de winnaar bekendgemaakt van de ‘Namespotting Naam van het Jaar 2017’. De winnaar is gekozen door een jury bestaande uit professionals die zich bezighouden met merken en merknamen. 

De uitslag (inclusief namespotter)

1. Mineraalwaterfles Eau Eau Den Haag (Jan Griffioen)
2. Biefstukrestaurant So de Jus (Margareth Broek)
3. Zeilmakerij Bootkapje (Anke Huizinga)
4. Massagesalon Hou je Thai (Rutger Stoel)
5. IJscowagen Pablo’s IJscobar (Silas Bours)

Motivatie Jury

Hans Prummel: de Namespotting verkiezing wordt georganiseerd om het belang van een goede merknaam te benadrukken. Het gaat niet om geinige woordgrappen of lollige woordspelingen. Een slim gevonden merknaam vertelt op een originele wijze iets over het aanbod, is onderscheidend, kent meerdere lagen en bevat eventueel ook nog een kwinkslag.

Eau Eau Den Haag voldoet aan al deze criteria. Het is een naam voor karaffen die je kunt vullen met Haags kraanwater. De merknaam maakt meteen vrolijk door de verwijzing naar het lied van Harrie Jekkers. Het gaat over gewoon kraanwater, maar de naam straalt kwaliteit uit. De chique Franse spelling contrasteert leuk met plat Haags en plat water. De fles is ontworpen en uitgebracht door Haagse Hapjes – ook goed gevonden -, een creatief cateringbedrijf.

Marianne Zwagerman over Bootkapje: ‘Een lief een aaibaar woord dat blijft hangen én vertelt wat het is zonder dat het een flauw woordgrapje wordt.’

Richard Otto over biefstukkenspecialiteitenrestaurant So De Jus: ‘Het is gewoonweg een heerlijke naam!’

Juryleden 2017

Henkjan Smits (o.a. Trainer Business X-Factor en presentator NPO/Omroep Max)
Marianne Zwagerman (Schrijver, presentator en media criticus)
Steven Strijbosch (Hoofdredacteur Upcoming.nl)
Kakhiel (internetfenomeen)
Evelien Udo (jurist RISE Merken)
Roger Bloem  (oa blogger/vlogger van Cityguys.nl)
Richard Otto (eigenaar Tens Media, uitgever o.a. Vroom & Dreesmann, Verdwenen Merken, Namespotting, en Spreekbuis.nl)
Hans Prummel (eigenaar De Naamafdeling, initiatiefnemer Namespotting)

De volledige shortlist

Goedbevallen – Wieke Tempelaar
Tweedebands.nl – Marije Duif
Grasnapolsky – Sven de Haan
RijMeWijs – Ferry Hoes
Biefstukken specialiteitenrestaurant So De Jus  – Margareth Broek
Kippenrestaurant Kipsones – Petra van den Broek
Ditje & Katjes –  Yakim van Zuijlen
HypoTakeAway – Hans van Dijk
Karaokebar Ameezing Breda – Kees van Dun
ZZPeetje – ZZP-er – Jan Klein Kranenburg
Pasta la Vista – Frank Felix
Stucadoorsbedrijf De Smeerbeer – Hans van der Stok
Fruitplukkerij Framblij – Jacqueline van der Pas
Zuurdesembrood Kontjes en Sneetjes – Femke Westerneng
Hou je Thai – Rutger Stoel
Car Paccio Foodtruck – Martin de Bruin
Eén Tree Drie – Gertjan van de Griendt
Chiensur – Norbert Splint
Kok au Van – Jessica Numan
Bootkapje – Anke Huizinga
Pablo’s Ijscobar – Silas Bours
Willem-Pie – Sander Allegro
Huppel de Pub – Michiel van Essen
Klussenbedrijf AJETO – Floris Hülsmann
Plint Eastwood –  Rutger van Dijk
EAU EAU Den Haag – Jan Griffioen
BuurtSuperman – Jesse Goedel
Meubelstoffeerderij ‘De Stofwisseling’ –  P. ten Hove
Bread Pitt – Lex de Jong
Toren van Pizza! – Caroline Berkhof
BarbaTruck – Erwin Hauer

Filed Under: De Naamafdeling

10 tips bij het bedenken van een merknaam

10/08/2017 by Hans

Vaak wordt de ontwikkeling van een merk- of bedrijfsnaam als futiliteit gezien. Het is echter een belangrijk onderdeel van het DNA van een bedrijf en is vaak de eerste kans om indruk mee te maken. Een slimme naam is reclame op zich en blijft hangen bij de doelgroep. Als je daarin slaagt, bespaar je veel tijd, energie en geld voor marketing. We geven daarom 10 tips voor het ontwikkelen van een goede merk- of bedrijfsnaam. 

1) Val op
Dagelijks worden consumenten met honderden merken geconfronteerd. Het is dus van belang om op te vallen. Zeker als prijs en product gelijk is aan die van de concurrentie. Een opvallende naam blijft ook nog eens langer hangen. Wees origineel en kies een naam die anders is dan gebruikelijk binnen je categorie. Een beetje humor mag, maar maak het niet te gek.

2) Bedenk een naam die makkelijk uit te spreken is
Uit recent onderzoek blijkt dat een makkelijk uit te spreken merknaam bij startups een positieve invloed heeft op het verkrijgen van investeringen. Een gemakkelijk uit te spreken merk is eigenlijk altijd aan te raden want waarom zou je het je doelgroep onnodig moeilijk maken? Uitzondering op de regel is het homeopathische geneesmiddel Oscillococcinum, al zijn de meningen daarover verdeeld.

3) Let op taal en cultuur
Een merknaam kan in Nederland wellicht leuk klinken, maar in het buitenland kan het een andere perceptie oproepen. Een goed voorbeeld is het merk ‘Bums’. Dit Nederlandse broodmerk was in de jaren ’70 zo succesvol dat het ook internationaal wilde groeien. Veel Duitsers kregen bij het merk de associatie met ‘Bumsen’ (de liefde bedrijven) en voor Engelsen leek het merk weer te veel op ‘Bum’ (kont). Naast taal kunnen ook culturele of andere regionale zaken een rol spelen. ‘Croma’ betekent in het Italiaans gewoon ‘chroom’, maar het Fiat-model met dezelfde naam was in Nederland niet heel sexy dankzij het bakbotermerk van Unilever.

4) Kies een duurzame naam
Merknamen zijn soms net modeverschijnselen. Het verschil is echter dat je een jas sneller kan wisselen dan een merk. Let daarom bij het ontwikkelen van een naam goed op de houdbaarheid. Namen met een jaartal (Flyer2000), startend met een kleine ‘i’ (zoals Apple) een kleine ‘e’ (voor ‘electronic’) of zonder klinkers (VNDG, LCRY, TRVL) lijken bij de ontwikkeling wellicht hip, maar kunnen al snel gedateerd over komen.

5) Wees niet te beschrijvend
Namen die te beschrijvend zijn over het productaanbod, gaan over het algemeen niet lang mee. Het productaanbod kan in de loop der jaren veranderen als gevolg van techniek of uitbreiding van het assortiment. Een naam als CD-ROM-LAND heeft zijn bestaansrecht verloren; de merknaam Videoland kan nog net. Ten slotte zijn beschrijvende namen niet of nauwelijks te registeren als merknaam. Eenieder kan derhalve meeliften op jouw naam.

6) Wees niet te abstract
Een naam moet in de hersenen een connectie maken met iets wat al bekend is. Een naam die bestaat uit een willekeurige verzameling letters zal dus moeilijk beklijven. Een naam mag best iets geks hebben, maar overdrijf niet. Afkortingen zijn ook abstract; de betekenis is bekend bij de bedenker maar voor anderen blijft het raden waar de naam voor zou kunnen staan. Kies een naam die appelleert aan behoeften, associaties en waarden die relevant zijn voor de afnemer.

7) Staar je niet blind op een .com-naam
Het hebben van een .com-domeinnaam klinkt stoer, maar is voor een Nederlands bedrijf niet strict noodzakelijk. Er zijn ruim 5,74 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd tegenover ruim 128 miljoen .com registraties wereldwijd. De kans dat er nog ‘normale’ .com-domeinnamen beschikbaar zijn is niet erg groot. Als je dan toch een per se een .com-domeinnaam wilt hebben, bedenk dan een list en voeg een woordje toe. Zo heeft Dropbox jarenlang getdropbox.com gehanteerd voordat het dropbox.com verkreeg.

8) Gebruik niet je eigen naam
Je eigen naam klinkt zo mooi, bekend en toegankelijk. Hoewel vetrouwd, sympathiek en leuk voor je ego, je bedrijf komt bij voorbaat als klein en weinig ambitieus over.

9) Check en claim
Veel namen zijn al een keer bedacht. Doe daarom altijd een handelsnaamcheck bij de Kamer van Koophandel. Een merknaam is zo mogelijk nog belangrijker. Vergeet daarom niet ook het Benelux Bureau voor het Intellectuele Eigendom (het merkenregister) te raadplegen of laat een merkonderzoek uitvoeren door een merkenbureau. Zij kunnen beoordelen of de bestaande handels- en merknamen teveel lijken op jouw naam. Als alle seinen op groen staan kun je de naam inschrijven als handelsnaam en registreren als merk.

10) Maak gebruik van een deskundige
Neem de ontwikkeling van een merknaam serieus. Een merknaam wordt immers vaak nog eerder geconsumeerd dan het product of dienst zelf en veelal ook eerder dan het logo. Kom je er zelf niet uit, schroom niet om extern advies in te huren. Het risico is groot dat je zelf te veel (emotioneel) betrokken bent. Een extern adviseur kan afstand nemen, objectiever oordelen (‘vreemde ogen dwingen’) en zich beter verplaatsen in de doelgroep. Blijven steken in details en techniek is ook een gevaar als je het zelf doet. Er zijn genoeg specialisten die graag helpen om samen de beste naam voor je merk of bedrijf te ontwikkelen.

Richard Otto
Hans Prummel

Dit artikel verscheen eerder op Adformatie en MarketingOnline.

Merknamenspecialist Hans Prummel (De Naamafdeling) heeft de 500 leukste, slimste, merkwaardigste en meest opvallende merknamen en bedrijfsnamen in het boek ‘Namespotting’ gebundeld.

Filed Under: De Naamafdeling

What’s in a hotel name?

16/10/2016 by Hans

Las Vegas dankt zo’n beetje zijn bestaansrecht aan hotels die vernoemd zijn naar andere steden: New York-New York, Paris, Luxor, The Venetian, Rio, Bellagio, enzovoorts. Dat was nog niet zo gek bekeken, want Las Vegas was decennialang een stoffig gokoord in een godverlaten woestijn. De casinostad moest wel meeliften op het imago van beroemde bestemmingen.

Die tijd lijkt nu voorbij. Geografische namen zijn uit de gratie in Sin City. Het begon met hotel San Remo. Dat werd in 2006 hernoemd naar Hooters Casino Hotel, met bijbehorend serveersters in strakke shirtjes. In de jaren daarop opende een reeks nieuwe, hippe hotels, maar geen enkele werd vernoemd naar een andere stad. In plaats daarvan kregen ze abstracte namen als Aria, Vdara, Elara en SLS. En nu neemt Las Vegas afscheid van de naam Monte Carlo. Jim Murren, ceo van het bedrijf dat het hotel uitbaat, verklaart de naamswijziging als volgt: ‘This is Las Vegas; we are at the top of the list of entertainment cities. We are not second to anybody. We’re not going to have a property themed after a city from a far-away place. Those days are over.’

Hotel New York Amsterdam

Miami om de hoek van de Trevifontein

Eigenlijk zegt Murren: zodra een stad genoeg identiteit en zelfvertrouwen heeft, zijn verwijzingen naar andere bestemmingen niet meer nodig. Klinkt logisch. Maar hoe zit dat in de rest van de wereld? Midden in Rome, om de hoek van de Trevifontein, staat een Hotel Miami. Net als in Melbourne, Madrid, Sharm-el-Sheikh en op Ibiza. Het beroemdste hotel van Monaco heet Hôtel de Paris. Ook in Heerlen, Porto, Praag en Andorra vind je hotels vernoemd naar de hoofdstad van Frankrijk. Als je er eenmaal op let, zie je ze overal: hotels die vernoemd zijn naar een heel andere plaats dan waar het hotel staat. Waarom eigenlijk? Je kan Rome, Ibiza en Monaco moeilijk van te weinig karakter of zelfvertrouwen betichten. Soms is er een historische reden voor de vernoeming. De naam van Hotel New York in Rotterdam is verklaarbaar gezien de geschiedenis van het gebouw – dat deed decennialang dienst als het hoofdkantoor van de Holland-Amerika Lijn.

Net zo hip(ster) als Brooklyn

Vaker is de naam aspirationeel. De eigenaar wil iets uitstralen, een imago neerzetten, en probeert dat middels associatie met een andere plaats. Amsterdam kende tot voor kort een Brooklyn Hotel (inmiddels is het omgedoopt naar Doubletree). Die naam moest suggereren dat de locatie op de NDSM-werf in Noord net zo hip(ster) is als het New Yorkse stadsdeel. Ook Hôtel de Paris valt in deze categorie. De eigenaar wil maar zeggen: dit is niet zomaar een dorpsherbergje, mijn etablissement kan zich meten met hotels in de bruisende lichtstad. Zelfs wanneer dit soort namen een doorzichtige poging zijn om een nondescript hotelletje op te fluffen, zijn ze begrijpelijk. Ze vervullen een functie.

Hotel De Paris Amsterdam

Beetje glans aan je vakantie

Maar regelmatig raken geografische hotelnamen kant noch wal. Een greep uit het hotelaanbod in Amsterdam: Hotel France, Aalborg Hotel, Atlanta Hotel, Hotel Washington, Hotel Notting Hill… Goed, Notting Hill heeft nog enige glamour, maar Atlanta? Aalborg? In typische vakantieoorden is het helemaal raak. Gran Canaria bijvoorbeeld grossiert in accommodaties die vernoemd zijn naar andere strandbestemmingen: Marbella, Malibu, Waikiki, Bali, Tobago. In Benidorm staat ook een Bali, naast onder meer Madeira, Monaco, Bermuda en Copacabana. En aan de Copacabana in Rio staat dan weer een hotel dat Benidorm Palace heet. Naar de reden is het gissen. Misschien moet zo’n naam een beetje glans geven aan een doorsnee vakantie. Eigenlijk zou je wel naar de Stille Zuidzee willen, maar dat is te duur dus boek je een busreis naar de Costa del Sol. Maar hé, daar zit je dan wel mooi in appartementencomplex Tahiti.

Dit artikel verscheen eerder op adformatie.nl

Filed Under: De Naamafdeling

Telegraaf VNDG. Naam van gisteren?

16/10/2016 by Hans

Vanaf ‪komend jaar biedt Telegraaf VNDG on demand, grotendeels gepersonaliseerd nieuws. Ook wordt een groot aantal eigen programma’s aangeboden, zoals een ochtendshow, een misdaadprogramma met John van den Heuvel en een autoprogramma. Kortom een online non-lineaire zender, voor iedereen gratis toegankelijk en met een premiumdeel voor abonnees van De Telegraaf.

Telegraaf TV

Uitspraak

Ingekorte namen zijn er genoeg. Dit zijn vaak corporate afkortingsnamen, zoals KPN, ING, en TMG (Telegraaf Media Groep). Abstracte hoofdmerken met daaronder een portfolio van andere merk- en productnamen. Een andere groep bestaat uit namen waarin letters (meestal klinkers) zijn weggehaald, zoals bij VNDG. Van beide typen namen ben ik geen voorstander, maar vooral namen waarvan de uitspraak en betekenis onduidelijk is, zou ik niet adviseren. Niet handig bij het bouwen van een merk. Wat staat er eigenlijk en hoe moeten we VNDG uitspreken?  Moeten we zeggen ‘vee en dee gee’ of bedoelen ze eigenlijk gewoon ‘vandaag’? Noem het dan ook zo. Nog logischer zou zijn Telegraaf TV, maar die naam is al in gebruik…

TLGRFVNDG was nóg hipper geweest! 😉 #telegraafvndg #vndg https://t.co/n4uK9RXBJX

— Hans Prummel™ (@HansPrummel) 6 oktober 2016

Hip

De naam komt mij nogal geforceerd hip over. Gaat het om een innovatief concept? Niet echt. Is het vernieuwend voor TMG en Telegraaf? Waarschijnlijk wel. Je hoort ze denken: “Laten we een hele hippe naam kiezen, want dit is echt iets nieuws!’. Op een moment dat je verwacht dat de trend van namen zonder klinkers (Sprmrkt, Snckbr, Blvd, Znstad, Amstlvn, Krnwtr) wel een beetje passé is, is daar VNDG. TMG wil met Telegraaf VNDG blijkbaar laten zie dat het klaar is voor de toekomst, maar kies dan geen trendnaam van gisteren.

Dit artikel verscheen eerder op Adformatie.nl

Filed Under: De Naamafdeling

Column Carnavalesk

18/02/2015 by Hans

 

De elfde van de elfde begint het en medio februari beleeft het zijn hoogtepunt: optochten, bier zuipen en gek doen tijdens carnaval of – voor de Limburgers – ‘vasteloavond’. Tot zover mijn kennis over het fenomeen carnaval. Als geboren Groninger heb ik er persoonlijk niet veel mee en begrijp ik er ook weinig van. Misschien krijg ik een beter beeld na een ‘naamanalyse’? Want hoe zit het bijvoorbeeld met de namen van de carnavalsverenigingen? Tijd voor een ‘naamanalyse’ op deze aswoensdag (o, ja dat wist ik ook).

[Read more…]

Filed Under: Namespotting

De beste online casinonaam!? Gokt u maar!

05/07/2015 by Hans

 

Holland Casino gaat zijn gokactiviteiten binnenkort eindelijk op internet aanbieden. Daarmee is het staatscasino – voor 100% eigendom van Den Haag – wel een beetje laat. Al sinds 1994 heeft het concurrentie op internet. Er is al wel een site met de naam Online Holland Casino, maar dit is een informatiesite over de online casino markt in Nederland. Nadrukkelijk geen onderdeel van Holland Casino maar juist al jaren een van de nagels aan zijn doodskist.

[Read more…]

Filed Under: De Naamafdeling

‘The Hall of Name’ tentoonstelling

18/09/2014 by Hans

Een ode aan merknamen. Pop up tentoonstelling van De Naamafdeling (21 t/m 28 september 2014)

Merknamen kom je overal tegen, maar voor Hans Prummel – naammaker bij De Naamafdeling – zijn ze soms een reden om terug te fietsen voor het maken van een foto. Het spotten van opvallende, gekke en hilarische namen is voor hem dagelijkse kost. Inmiddels verzamelde hij duizenden foto’s van voorbeelden van namen. De hoogtepunten uit zijn verzameling zijn voor het eerst te zien in de pop up tentoonstelling ‘The Hall of Name’ in Peter Klashorst Gallery Amsterdam. The Hall of Name is onderdeel van Pop Up Week Amsterdam, van 18 tot 28 september 2014. De officiële opening vindt plaats op 21 september. [Read more…]

Filed Under: Namespotting

Incubator ENGINN van start

22/01/2013 by Hans

Op 22 januari 2013 opende Enginn, de nieuwe Incubator van Gemeente Haarlemmermeer, haar deuren binnen het kantoor van Dura Vermeer Divisie Infra dat gevestigd is op het bedrijvenpark Beukenhorst Zuid te Hoofddorp. Enginn is dé plaats waar de startende, innovatieve ondernemer terecht kan voor ondersteuning en begeleiding bij het oprichten van een bedrijf. De Incubator biedt een kweekvijver waar locatie, werken, kruisbestuiving en netwerken centraal staan.

[Read more…]

Filed Under: De Naamafdeling

EVE opgevolgd door cocktailbar Dvars

21/11/2012 by Hans

 

Op vrijdag 30 november 2012 opende in het pand van de vroegere EVE aan de Reguliersdwarsstraat 44 een geheel nieuwe cocktailbar onder de naam Dvars. Dvars wordt een zaak die zich specialiseert in bijzondere cocktails en zeer goede wijnen. Daarnaast is er een aparte champagnebar, een cigar room met een ruim assortiment sigaren en worden tot een uur voor sluitingstijd hoogwaardige snacks geserveerd. De nieuwe zaak is een initiatief van Andrew Nicholls, een horecaprofessional die zich geheel heeft toegelegd op de kunst van het cocktails mixen. Eerder was hij al werkzaam bij de gerenommeerde cocktailbars Vesper in de Vinkenstraat en Door74 in het andere deel van de Reguliersdwarsstraat.

[Read more…]

Filed Under: De Naamafdeling

G500 introduceert Stembreker

18/08/2012 by Hans

G500 introduceert een nieuwe manier van stemmen: de Stembreker. De Stembreker maakt het namelijk mogelijk om te stemmen op coalities in plaats van op één partij.

Het is tijd dat elke Nederlander invloed krijgt op de formatie. Door op meerdere partijen te stemmen en zelf je coalitie samen te stellen op basis van jouw idee over de toekomst van Nederland. Op Stembreker.nl verdeel je je stem over maximaal vijf partijen. Al deze stemmen worden per partij bij elkaar opgeteld en uiteindelijk verdeeld over iedereen die meedoet. Vervolgens ontvang je een sms met jouw bindende stemadvies dat past bij jouw coalitie. Omdat je in het stemhokje maar op 1 partij kan stemmen, zullen andere mensen voor jou op jouw overige partijen stemmen.

De naam Stembreker is ontwikkeld door De Naamafdeling

Filed Under: Van De Naamafdeling

  • 1
  • 2
  • 3
  • Next Page »

Contact info

info@denaamafdeling.nl
020-3080042

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Laatste tweets

  • 👌🏻😂 @Zogenaamdnl #zogenaamd https://t.co/rJUS84g3mf 03/12/2022 16:05
  • 🍷⚽️ #namespotting @MarcoVanBasten … https://t.co/KrfFv0uAgc 09/10/2022 11:06

Site map

Social media

© Copyright 2014 De Naamafdeling