Charlotte Meindersma is jurist en eigenaar van juridisch advieskantoor Charlotte’s Law & Fine Prints en is gespecialiseerd in het intellectuele eigendomsrecht, media- en communicatierecht en informatierecht. Denk aan auteursrecht, portretrecht, merkenrecht, webwinkelrecht en privacy.
Charlotte heeft een boek uitgebracht over de (on)geschreven regels voor succesvolle online schrijvers: ‘Wetboek voor Bloggers’. Een informatief boek en naslagwerk over online publiceren. Hoe kun je bloggen, waar kun je bloggen, hoe bereik je een zo groot mogelijk publiek en hoe bescherm je je content. Een boek bedoeld voor iedereen die publiceert. Van ervaren journalisten tot mensen die net beginnen met bloggen.
In het boek komen ook 21 experts en ervaringsdeskundigen aan bod. De Naamafdeling heeft ook een bijdrage geleverd. Het hele boek kun je hier aanschaffen. Het interview met Hans Prummel van De Naamafdeling kun je hier al lezen:
Wie is Hans?
Hans Prummel is eigenaar en oprichter van De Naamafdeling, al noemt hij zichzelf liever naammaker. Sinds 2000 is hij actief ‘in de merken’. Na 7 jaar bij Globrands naming & strategy en 3 jaar bij designbureau Edenspiekermann (voorheen Eden Design) is hij in 2010 gestart met zijn naambureau De Naamafdeling: een netwerkbureau dat merknamen, namen voor bedrijven, producten of diensten ontwikkelt. Tevens is hij o.a. voorzitter van Stichting Appril, actief lid van JCI Nederland, en bestuurslid van ondernemersvereniging Rokin Amsterdam. Voor Adformatie blogt hij elke week over opvallende merknamen. Maar hij is ook erg actief op social media als Facebook, Twitter en Instagram, wat hij eigenlijk ook als een vorm van bloggen beschouwt.
Wat maakt een goede naam?
Een goede naam vertelt een verhaaltje, maakt nieuwsgierig, wekt sympathie op en past bij de afzender. De beste namen zijn onderscheidend. Wees daarom zo origineel mogelijk. Natuurlijk is alles al een keer bedacht, dus kies een naam die uniek is voor de branche waarin je actief bent. Wees voorzichtig met het volgen van trends. Pas op met jaartallen, gebruik van gekke tekens, of veel gebruikte suffixen of techniekjes zoals ‘–ify’ (Spotify), ‘-y’ (Gidsy) of ‘er -/- e’ (Flickr). Nu lijkt het hip, straks is het gedateerd.
Welke technieken kun je gebruiken om tot een pakkende naam te komen?
Een pakkende naam verwijst op een of andere manier naar (eigenschappen of ‘benefits’ van) je bedrijf, product of dienst. In het geval van een persoonlijk blog zou de naam hiervan een link met de auteur moeten hebben. Beschrijf eerst de kern en voordelen van een product of dienstverlening en zet dat op papier. Begin dan met het maken van associaties. Denk in zoveel mogelijk verschillende richtingen. Schrijf op wat je te binnenschiet, maak lijstjes, groepeer de associaties. Zoek naar metaforen, beeldspraak, denk aan spreekwoorden, uitdrukkingen, gezegdes of zelfs songteksten. Laat het even rusten. Het bedenken van een naam kost tijd. Vaak heb je de volgende dag weer nieuwe ideeën.
Hoe match je een blognaam met je blogdoel?
Het doel van een blog is vaak het claimen van autoriteit over een onderwerp en het bouwen aan een (personal) brand. Consistentie is dan cruciaal. Dat geldt zowel voor zakelijke als voor privé blogs. De blogs die ik het sterkst vind zijn voorspelbaar qua onderwerp of tone of voice, maar telkens verrassend en origineel in de inhoudelijke uitvoering. De naam van een blog zou een relatie moeten hebben met het onderwerp of de auteur, de organisatie maar het liefst beide. Een goed voorbeeld hiervan vind ik de naam ‘Het meisje van de Slijterij’.
Met welke externe factoren houd je rekening bij het verzinnen van je naam?
Naast eerder genoemde inhoudelijke en communicatieve aspecten, moet je ook denken aan technische zaken als een goede domeinnaam, en juridische aspecten waaronder intellectueel eigendom, merken- en handelsnaamrecht. Check eerst of je bedachte blognaam niet al door iemand anders geclaimd is. Dit kan bij de Kamer van Koophandel (www.kvk.nl) en via de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (www.boip.int). Petra de Boevere van ‘Het Meisje van de Slijterij’ heeft dat goed begrepen. Zij heeft deze naam jaren geleden (in 2008, op aanraden van juristen, red.) als merk laten registreren. Inmiddels is er een drankenhandel op de markt gekomen die de naam ‘De Meisjes van de Slijterij’ als naam heeft. Dit bedrijf zal waarschijnlijk zijn naam moeten veranderen op basis van de merkregistratie van Petra.
Welke andere tips, adviezen of informatie zou je bloggers mee willen geven?
Schrijf niet over jezelf, maar over je passie en wat je bezighoudt. En houd vol. Het duurt vaak een tijdje totdat je de juiste toon hebt gevonden en voordat het publiek jóu gevonden heeft.
