Zaanstreken

Contact info

info@denaamafdeling.nl
020-3080042

 

Het jaar 2015 is het ‘Europese Jaar van het Industrieel erfgoed’. De Zaanstreek is het oudste industriegebied van Europa maar de Zaanstreek is veel minder bekend dan de producten uit deze regio. Nergens in Nederland is de industrie zo verweven met de samenleving. Om jong en oud te betrekken bij dit belangrijke themajaar organiseert een collectief Zaanse creatieve ondernemers verschillende bijzondere evenementen.

Een voorbeeld is het educatieve project Zaanstreken voor Zaanse basisscholen. Het legt een relatie tussen de soms anonieme fabriek – het Zaans erfgoed – en de producten die we thuis gewend zijn. Kinderen gaan de slag met het decoreren van spaanplaten van kenmerkende Zaanse huizen, pakhuizen, fabrieken en molens.Het is een creatief en educatief project over de betekenis van de industriële ontwikkeling voor het leven in de Zaanstreek, dat kinderen wil laten kennismaken met het verleden, heden en de toekomst van de regio.

Het resultaat zijn 666 schilderijen met het industrieel erfgoed als onderwerp. De panelen worden eind van het jaar geëxposeerd. Maar liefst 678 kinderen van verschillende Zaanse basisscholen beschilderden samen 210 panelen, die eind december te bewonderen waren in het centrum van Zaandam. Wethouder Financiën, Cultuur en Onderwijs Dick Emmer en schrijver Hans Kuyper openden de tentoonstelling en reikten de prijzen uit.

Wij hebben de naam Zaanstreken bedacht voor initiatiefnemers Bureau de C, het Zaans Museum, en de Cultuurcompagnie Noord-Holland. Naast een verwijzing naar de regio, staat de naam Zaanstreken ook voor penseelstreken en (de streken van) kinderen.

Zaanstreken

Zaanstreken-portfolio-2

Zaanstreken-portfolio

 

Scroll naar boven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

De Naamafdeling

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief